diumenge, 8 de març del 2015

El Fémur de Eva / Fani Grande

El Fémur de Eva és una recopilació d'alguns dels posts que al blog del mateix títol ha anat publicant els darrers anys Fani Grande, qui s'autodefineix com a presentadora de televisió, guionista, bloguera i addicta a la lectura.

Amb un post setmanal, cada divendres Fani ha reflexionat sobre l'actualitat política, l'ERO de Canal 9, la literatura, els drets humans, el (des)amor, la societat espanyola en general i la valenciana en particular, etc. Aconseguint amb ironia, agudesa i una veu pròpia, que milers de lectors llegiren els seus post i en convertiren alguns d'ells, via Twitter, en trending topic gràcies a hashtags com #GrápateElHígado, o #MeTocaLaFiga.

En Molts dels posts Fani aconsegueix trobar paral·lelismes entre situacions de l'actualitat política o de la vida quotidiana amb altres que, en principi, no tenen absolutament res a veure com en el Elogio del puerro (y del desamor) o quan compara la intervenció de Rajoy en el debat sobre l'estat de la nació de 2014 amb una escena de Las chicas de oro en Debate sobre el pesado de la nación (La famosa sèrie de televisió dels 80 Las chicas de oro, acaba convertint-se per al Fémur en un lloc mític, amb Sant Olaf i la filosofia de Rose Nylund com a màxims exponents, que inspira molts dels posts).


El perill de llibres com aquest està en que la seua vinculació amb la realitat més immediata faça que queden ràpidament desfasats i oblidats, però personalment crec que no serà el cas del llibre de Fani, a més d'haver aconseguit crear un món propi que interessa per ell mateix, cada dia va cobrant més importància la "Història de la vida quotidiana" que com ens conta la Wikipedia "La història de la vida quotidiana, o la història de la vida privada és un gènere historiogràfic de sorgiment recent que procura centrar-se en la forma de vida dels individus, més enllà dels grans esdeveniments, que habitualment són els que es presenten en la historiografia convencional. Intenta superar, doncs, la insistència en les fonts documentals de caràcter oficial."

Quan en el futur la HISTÒRIA intente explicar l'actual crisi econòmica, les retallades, la pèrdua de llibertats, la corrupció generalitzada de la vida política, etc. I la gent es pregunte, com era el dia a dia dels milions de persones que ens havíem d'enfrontar a aquestos macro problemes, hauran de buscar la resposta en llibres com el de Fani.

Això sí, sempre tenint en compte que en el futur no es produïsca l'extinció dels polumbis i per tant desaparega tot vestigi d'intel·ligència de la raça humana. #ApadrinaUnPolumbi, #PrayForPolumbis.