diumenge, 10 de febrer del 2008

La interpretació del crim / Jed Rubenfeld

Pot un llibre ser tan ambiciós que pretenga funcionar com a novel·la policíaca, recreació històrica del Nova York de principis del segle XX i d’introducció a les teories del psicoanàlisi?

La resposta és que l’autor n’encerta dos de tres (el que no està gens malament), perquè tota la descripció del Nova York de l’època i de les teories psicoanalítiques són força interessants, però la trama policíaca és massa rebuscada, i amb un final increïble que sembla tret d’una d’aquelles pel·lícules de sèrie B on les incoherències del guió semblaven no importar-li a ningú.


Partint del fet real de l’única visita que va fer Sigmund Freud als Estats Units el 1909, acompanyat d’alguns dels seus deixebles, com en Carl Jung, i de la que no es té massa informació. L’autor monta una trama de novel·la negra on, les continues discussions envers el psiconàlisi i les descripcions del Nova York del moment; com es va construir el pont de Brooklyn, les festes de l’alta societat, el transport públic,... van guanyant en interés al que se suposava que era el punt central de la novel·la, la resolució del crim.

No sé si recomanar-vos el llibre o que passeu directament a les obres completes de Freud.