diumenge, 5 de febrer del 2017

Todo esto te daré / Dolores Redondo

Feia anys que no em llegia un Premi Planeta, si no recorde mal des de que Rosa Regàs el va guanyar amb La canción de Dorotea, però enguany tenia moltes ganes de llegir tant a la guanyadora, Dolores Redondo amb Todo esto te daré com al finalista Marcos Chicot amb El asesinato de Sócrates.



De moment he començat amb la guanyadora i Todo esto te daré confirma que Dolores Redondo és la gran renovadora de la novel·la negra espanyola, vaig devorar els seus tres llibres anteriors, El guardián invisible, El legado en los huesos i Ofrenda a la tormenta, que conformen la Trilogía de Baztán. El més destacable d'aquesta trilogia, a més d'una trama trepidant i uns personatges captivadors és que als tres llibres tenen molta importància elements i personatges del folklore basc, aquestos elements li donen el tret diferencial que l'allunya d'altres llibres del mateix gènere, tant espanyols com estrangers.

Tornant al Premi planeta, la contracoberta del llibre ens conta que l'acció de Todo esto te daré es situa a la Ribeira Sacra de Galícia on Manuel, un famós escriptor, ha d'investigar la mort en estranyes circumstàncies del seu home, Álvaro, membre d'una poderosa família gallega, i ho fa amb l'ajuda d'un guardia civil retirat, Nogueira i Lucas, un capellà amic de la infantesa d'Álvaro.

Reconec que si el llibre no haguera sigut de Dolores Redondo una trama així m'haguera fet pensar-me dues vegades si llegir-me'l o no. En mans d'altre escriptor amb menys solvència un argument i uns personatges així podrien haver caigut en excesos de tot tipus, des del folletí fins a la paròdia, però Dolores aconsegueix que el que domine per damunt de tot el llibre siga la intriga policíaca i la resolució de la mort d'Álvaro, aconseguint que l'homosexualitat dels personatges principals no siga el tema central del llibre i que la relació entre personatges tan diferents, i a la vegada tan arquetípics, de la societat espanyola siga creïble i natural.

En resum, amb aquest llibre Dolores Redondo confirma que a la novel·la negra actual combina com ningú els elements més típics amb els més innovadors i domina tant el desenvolupament de la trama com la creació de potents personatges. Una autora a la que sens dubte seguiré llegint.